luns, 21 de abril de 2014

SOLIDARITAT AMB ESCÒCIA - SOLIDARITY WITH SCOTLAND #Catalan


Solidarity with Scotland / Solidaridad con Escocia / Solidaritat amb Escòcia / Solidariedade coa Escocia



Fa uns mesos una amiga dels Estats Units em va preguntar què podia fer per ajudar la causa independentista d'Escòcia. "No gaire", va ser la meva resposta, abans d'explicar-li que aquest debat havia de tenir lloc a Escòcia. Ara: el Govern del Regne Unit no ho veu pas igual, per més que Cameron al·legui que no pot debatre amb Alex Salmond, atès que ell no votarà al setembre. Resulta que sí que hi ha una cosa que la meva amiga, finalment, pot fer.

Al gener, el Sunday Herald va publicar la notícia que el Ministeri d'Afers Estrangers del Regne Unit havia encetat una campanya per rebre suport per a Better Together (*1) a l'estranger. Wee Wullie Hague (*2) vol sentir-te a dir coses lletges sobre la independència escocesa. D'acord amb el Herald, Afers Estrangers ha contactat amb els governs de la Xina, Rússia, Nova Zelanda, Austràlia el Canadà i els 28 membres de la UE en una cerca desesperada de Viagra per fer trempar el seu flàccid Projecte Por.


Afers Estrangers ha organitzat una Devolution Unit per coordinar aquesta campanya. Les ambaixades, els alts comissionats i els consolats del Regne Unit d'arreu del món han rebut instruccions per informar de qualsevol comunicació d'individus, organitzacions i empreses sobre la independència escocesa. Com que es pressuposa que la funció pública és políticament neutral, el Govern del Regne Unit no pot admetre obertament el que tu, jo i el meu gos ja sabem prou que pretenen. Han de mantenir una aparença de neutralitat.

Però són dos els que hi poden jugar. Per això, si ets un escocès que viu fora, o ets ciutadà d'un altre país i simpatitzes amb la independència escocesa, escriu una carta formal a l'ambaixada o a l'alt comissionat del Regne Unit del teu país. El que els explicaràs és naturalment cosa teva, tot i que fóra bo que no deixessis d'expressar-hi la teva contrarietat pel fet que el Govern britànic busqui activament la intervenció internacional per impedir la independència escocesa. I vet aquí que tu ets un foraster que lloa el seu venerable parlament i l'exemplar sistema democràtic del Regne Unit.

Pots remarcar-los que t'és impossible considerar encara el Regne Unit un model a seguir, mentre el seu govern manté una agenda oculta per influir en el debat democràtic, i que aquesta agenda oculta causa un dany important i perdurable a la imatge i posició del Regne Unit al teu país. Assegura't de remarcar que has enviat una còpia de la teva carta a un membre del Parlament, un senador, congressista o diputat, per demanar-los si donen suport a la teva idea que Escòcia hauria de poder debatre el seu futur sense interferències internacionals, i per demanar-los que condemnin l'actuació del Govern del Regne Unit.

Des del moment que el Govern del Regne Unit busca activament les opinions de ciutadans i residents estrangers, és ben normal i correcte que els donis tu també l'opinió. Explica'ls per què creus que la independència és bona per a Escòcia, bona per a la resta del Regne Unit i serà bona així mateix per al teu país. Si pots, aconsegueix que la màxima quantitat de gent signi la teva carta abans d'enviar-la a l'ambaixada o l'alt comissionat britànic. Encara millor, si ets membre d'un club, grup o associació, parla'n amb altres membres i aconsegueix que enviïn la carta en paper oficial de l'entitat.

Si ets una persona d'empresa, aniria perfecta una carta amb paper de l'empresa que digués que creus que l'Escòcia independent constituirà una oportunitat d'inversió per a la teva empresa.

Insisteix que responguin, digues que esperes que adreçaran la carta a la "Devolution Unit" d'Afers Estrangers, i digues que has enviat també còpia de la carta al teu diari local. 

Llavors envia'm una còpia a mi, a l'adreça següent: 

Si David Cameron pot utilitzar el cos diplomàtic del Regne Unit per fer política, nosaltres també podem. Aqusta iniciativa, no l'organitza ni l'inspira el Govern Escocès ni l'Scotish National Party (SNP) ni la campanya Yes Scotland. La coordinarem jo, Paul Kavanagh, i Pilar Fernández des de Galícia. No som membres de l'SNP ni de cap altre partit polític ni d'Escòcia ni d'enlloc, ni ens hi ha embolicat l'Alicsammin (*3). Ho fem per pròpia iniciativa i ningú ens paga per fer-ho, malgrat que, si aquesta modesta campanya agafa força, això no impedirà que els mitjans del Regne Unit afirmin el contrari.

Aplegarem totes les respostes, i publicarem les estadístiques, anònimes, poc abans del referèndum. També ens agradaria publicar extractes d'una selecció de les cartes. Si no vols que publiquem el teu nom, el de la teva empresa o organització, avisa'ns si us plau en aquest correu. Els escocesos d'Escòcia sbran que tenim amics i aliats a fora, i amb una mica de sort les respostes negatives rebudes per la Devolution Unit de Cameron i Hague seran escombrades per les positives.


(1*) Campanya unionista “Millor Units”
(2*) William Hague (ministre d'afers Exteriors del Regne Unit)
(3*) Pronúncia dels unionistes del nom d'Alex Salmond

Ningún comentario:

Publicar un comentario